Najavljene reforme u paušalnom oporezivanju

2011.07.17

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić najavio je 24. avgusta u Kragujevcu da će se nakon ukidanja fiskalnih kasa za pojedine delatnosti, i ukidanja "šume" od oko 100 parafiskalnih nameta, sledi reforma paušalnog oporezivanja.

Dinkić je rekao da će naredni korak biti da "paušalci" budu obveznici samo paušalnog poreza, poreza na imovinu i da plaćaju porez i doprinose za radnike koje zapošljavaju.
- Da ne bude više moguće da se bilo kome ko se bavi zanatom ili malom privredom i plaća paušalni porez, nametne i neka druga taksa - rekao je Dinkić i naveo da danas zanatlije plaćaju 35 taksi, a ugostiteljske radnje 42.
Po njegovim rečima, potrebno je regulisati položaj "paušalaca" da bi oni bili zadovoljni i možda zaposlili više radnika.
Ministar je očekuje da će od 1. oktobra biti "lakši život paušalcima" koji su opterećeni brojnim nametima i podsetio da su ukinute fiskalne kase za oko 40.000 paušalaca.
- U pripremi je nastavak podrške zanatlijama i malim preduzećima, sledeće nedelje Vlada će doneti veliki program podsticanja privrede gde će posebno mesto imati finansijska podrška zanatlijama i maloj privredi - rekao je Dinkić.
Po njegovim rečima, Vlada priprema ukidanje više od 100 parafiskalnih nameta, za šta je potrebno promeniti 71 zakon.
 
Na pitanje kako će reagovati lokalne vlasti na ukidanje taksi, Dinkić je rekao da smatra da je njihov interes da se odreknu tih prihoda jer su prošle godine dobile 80% od poreza na plate koji im je sada ključni prihod, a rašće i transferna sredstva Republike opštinama i gradovima.